NLP – Neurolinguistic Programming 

Neurolingvistinen ohjelmointi on kokoelma erilaisia työkaluja, joilla voidaan tehokkaasti ohjelmoida keho-mieli uudenlaisiin asentoihin vanhojen totuttujen sijaan.
NEURO: neurologia, eli hermotautioppi
LINGUISTIC: kielellinen, kielitiede
PROGRAMING: ohjelmointi
NLP:n avulla voidaan muuttaa ohjelmointeja, joita olemme oppineet ja joita meihin on ”asentunut” elämän kokemusten ja ympäristön vaikutuksesta. 
NLP on paitsi mielen ja alitajunnan tasolla, myös hermostoon vaikuttava menetelmä. Suuri osa käytöksestämme ja etenkin reaktioistamme tulee alitajunnassa kantamistamme asioista, ja näitä on hyvin vaikeaa muuttaa, kun emme loogisen järjen tasolla voi päästä näihin asioihin kiinni. Koen, että NLP:llä on paljon yhteyttä ekspressiivisen taideterapian kanssa, senpä takia tartuinkin tilaisuuteen opiskella NLP:tä syksyllä 2020. Tätä kirjoittaessani (lokakuussa 2021) olen kokenut omakohtaisesti, miten syvällisesti vaikuttavia NLP:n menetelmät ovat. 
NLP-tekniikoilla voidaan esimerkiksi kartoittaa jonkin reaktion ilmenemis- ja toimintamalli ja sitten muuttaa se, poistaa pelkoja, muuntaa tunnetiloja jne. NLP:n avulla voidaan helpottaa stressituntemuksia ja saada uudenlaisia näkökulmia asioihin, ihmisiin ja tilanteisiin. 
NLP on kehitetty 1970-luvulla Richard Bandlerin ja John Grinderin toimesta. Kumpikin oli kiinnostunut mielen toiminnasta ja menestyvien ihmisten ajattelemisen laadusta. 

%d bloggaajaa tykkää tästä: