UKK

Ekspressiivinen taideterapia:

Minä en ole taiteellisesti lahjakas, en osaa piirtää/maalata/tanssia/laulaa.
-Ei tarvitse ollakaan. Todennäköisesti osaat puristaa purkista maalia lautaselle, tökätä sormen maaliin ja sitten paperiin. Tai vetää liidulla jäljen paperille. Hyvin todennäköisesti käytät jalkojasi kävelemiseen joka päivä. Puhut äänelläsi. Se riittää. Mikä tahansa on tarpeeksi ja riittävää. Taideopetus on erikseen, siellä opetetaan tekniikkaa, tämä on terapiaa, sinun oman itsesi sisimmästä tulevaa, se ilmenee juuri sellaisena, kuin kulloinkin ilmenee. Ja se on aina oikeanlaista.

Minulla on fyysisiä rajoitteita.
-Ei haittaa työskentelyä. Ei ole kyse mistään urheilukilpailuista, vaan ryhmässä jokainen tekee sellaisella tavalla, kuin itselle on hyväksi, tarpeellista ja mahdollista. Yksittäissessiossa tietysti myös.
Tampereen seudun työväenopiston tila Severi -sali on esteetön, kirjaston aulasta alas tulee hissi. Yksityisvastaanotolleni Näsilinnankadulla on rappuset, sisätila on tasainen. 

Minulla on huonoja kokemuksia ryhmätyöskentelystä.
-Aika moni kurssilleni osallistunut on antanut palautetta, että tämä on ollut ensimmäinen kerta, kun ryhmätyöskentely on ollut hauskaa ja antoisaa. Taiteen välityksellä kommunikointi on jotakin aivan muuta, kuin järjen ja logiikan välityksellä tapahtuva, samoin lopputulokset ovat suunnittelemattomia, prosessin seurauksena ilmeneviä. Jokainen osallistuu sillä tavalla, kuin itse kykenee. Kurssilla ei arvostella eikä analysoida, jokainen voi puhua vain siitä, mitä itsessä herää, myös suhteessa toisten tekijöiden töihin. Kukaan ei tule ”sorkkimaan” sinun työskentelyäsi yllättäen.

Mistä minä tiedän, että tarvitsen terapiaa? Miksi juuri ekspressiivistä taideterapiaa?
-Esimerkiksi siitä, että haluat kehittää itsetuntemustasi. Tai nostaa itsetuntoasi. Tunnet jatkuvasti alemmuuden tunnetta tai masennusta tai ahdistusta. Sinulla on traumaattisia kokemuksia, jotka vaivaavat. Jokin vaivaa, mutta et osaa päätellä, mikä. Olet puhunut tunteistasi, mutta se ei enää vie eteenpäin. Et jaksa enää puhua asioistasi, mutta tunnet kaipaavasi jotakin tukea itsellesi. Tai ehkä tunnistat itselläsi olevan tunnelukkoja, mutta et pääse eteenpäin. 

Onko tämä Kela -korvattavaa?
-Valitettavasti ekspressiivinen taideterapia ei vielä Suomessa ole virallisesti hyväksytty hoitomuoto. Suomessa on kuitenkin lukuisia terveys- ja sosiaalialan ammattilaisia, jotka ovat käyneet ekspressiivisen taideterapian koulutuksen ja käyttävät työssään näitä menetelmiä hyväkseen. Yleensä he mainitsevat sen kotisivuillaan.

Miksi minun pitäisi itse maksaa terapiani, sen sijaan, että yhteiskunta korvaisi sen?
-Siksi, että haluat apua pian. Siksi, että ensisijainen päämääräsi on saada itsesi kuntoon, ja toimia sen eteen, sen sijaan, että passiivisesti odottelet, koska pääsisit pitkästä jonosta vastaanotolle, jossa ensimmäisenä saat lääkereseptin ja pääset taas jonottamaan seuraavaa aikaa ja keskustelua mahdollisesta terapiapäätöksestä, jonka lopputuloksesta et voi tietää, ennen kuin sinulla on päätös kädessäsi.
Siksi, että kun olet johonkin panostanut, hyödyt siitä enemmän, kuin siitä, että odotat, että joku muu määrittelee, mihin sinulla on oikeus ja mitä sinä tarvitset. Siksi, että nyt jos koskaan on hyvä aika ottaa oma hyvinvointisi omiin käsiisi.
Ja ennenkaikkea siksi, että panostus itseesi on paras panostus, jonka elämässäsi voit tehdä!

Mihin tämä perustuu?
Ekspressiivinen taideterapia on oma itsenäinen viitekehyksensä, joka on tekemällä kehitetty taiteilijoiden ja mielenterveysalan ammattilaisten toimesta, jotka kukin tahoillaan olivat jo pitkään tehneet mielenterveystyötä taiteen keinoin potilaiden kanssa.
Ekspressiivinen taideterapia ei siis nojaa mihinkään psykologiseen viitekehykseen, vaan teoriaa on kirjoitettu auki sitä mukaa, kun ilmiöitä on havaittu.
Ekspressiivinen taideterapian on fenomenologinen (ilmiöpohjainen) menetelmä, jonka ihmiskäsityksen mukaan meissä kaikissa on piileviä voimavaroja, jotka auttavat meitä tiedostamaan, miten voimme voida paremmin. Niihin voimavaroihin pitää vain päästä käsiksi.
Järjen, logiikan ja puheen avulla pääsemme tunteiden käsittelyssä vain johonkin pisteeseen, kehollisen ja aistisen menetelmän avulla saavutamme ns. poieettista, tekemällä saavutettavaa tietoa, joka on erilaista kuin järjen ja logiikan avulla saavutettava, mutta aivan yhtä validia. Ekspressiivisen taideterapian perustajanimiä ovat Paolo Knill, Shaun McNiff, Esther ja Stephen Levine.

EFT -tunnetyöskentely

Mitä hoidossa oikein tapahtuu?
-Ensin keskustelemme haasteistasi, joihin haluat apua. Ehkä täytät myös lomakkeen, jossa on lueteltu tunnelukkoja, merkitset ne, joista haluat eroon. Arvioit oireesi voimakkuuden asteikolla 0-10. Sinä istut tuolilla (halutessasi makaat hoitopöydällä), täysissä pukeissa. Minä naputtelen kevyesti kehosi energiapisteitä: kämmenen syrjästä, päälaelta, muutaman kohdan kasvoista, solisluun tietämiltä, kainalosta, tarvittaessa myös sormista. Minä ohjaan prosessia sanallisesti samalla kun naputtelen, halutessasi voit kertoa omista tuntemuksistasi. Voi tulla kohta, jolloin haluat ilmaista jonkin tunteen tai aistimuksen. Kehon energiakanavien avautuessa ongelmat voivat nousta esiin kehollisina tuntemuksina tai tunteina tai molempina. Hoito jatkuu niin kauan, kuin on tarpeen ja yhdellä kerralla voi käsitellä, yleensä hoito kestää max. 1,5h. Lopuksi arvioit oireesi voimakkuuden uudestaan.
Jos olet etähoidossa, naputtelet kehopisteitä ohjeideni mukaan itse.

Montako hoitokertaa tarvitaan?
-Se on todella yksilöllistä. Monesti yksikin kerta vaikuttaa voimakkaasti, mutta mitä pidempään jatkunut oire, sitä syvemmälle se yleensä on juurtunut. 3-5 kertaa on aika yleinen määrä, mutta jos tunnelukko on syvällä (esim. lapsuuden traumat), se voi vaatia useampiakin kertoja. Voit myös hoitaa itse itseäsi kotona hoitokertojen välillä, se auttaa prosessia.

Miksi minun pitäisi tulla hoitoon, netti on täynnä ohjeita ja voin tehdä tätä kotonakin?
-Kukaan ei toki pakota hoitoon tulemaan. Voi kuitenkin olla tehokkaampaa lähteä pois kotoa arkiympyröistä, tulla toiseen tilaan, jossa kukaan ei häiritse, käsittelemään asioita. Hoidon jälkeen palaat kotiin, samaan tuttuun ympäristöön, mutta olet itse muuttunut.
Etähoidossa sinulla on aika ja tila itseäsi varten, meillä on sovittu aika, jolloin minä olen langoilla ja sinä olet langoilla. Itsehoitoa on helpompi lykätä, mutta kun olet sopinut jonkun toisen kanssa tietyn ajan, tulet todennäköisemmin myös itseäsi hoitamaan.
Toiseksi, saatat päästä uppoutumaan tunnelukkoihisi paljon syvemmälle, kun saat yksilöllistä ohjausta juuri sinun ongelmiisi, elävänä läsnäolevana ihmisenä pystyn reagoimaan juuri sinun tarvitsemallasi tavalla (video on aina valmiiksi tehty ja yleisesti johonkin ongelmaan, ei juuri yksilöllisesti sinulle). Olen läsnä sinua varten ja auttamassa, sinä voit vain keskittyä prosessiisi ja itsesi havainnointiin, sinun ei tarvitse huolehtia pisteiden naputtelusta (osutko oikeaan kohtaan, muistitko kaikki pisteet jne). Ja kun olen tukenasi matkallasi, sinun ei tarvitse pelätä voimakkaitakaan tunteita tai reaktioita, etkä jää niiden kanssa yksin, vaan saatan hoidon aina sellaiseen kohtaan, että suurin tunnereaktio on saatu selviteltyä ja voit jatkaa arkeasi.

Mihin tämä perustuu?
-Tuhansia vuosia on tiedetty ihmisen energiajärjestelmästä. Akupunktio on Suomessakin tunnistettu tehokkaaksi esim. kivunlievityksessä. Nämä käsiteltävät pisteet ovat samoja kuin akupunktiossa. Naputtelun tehoa on tutkinut menetelmän ehkä tunnetuin kehittäjä, Stanfordin yliopiston insinööri Gary Craig, joka totesi omissa tutkimuksissaan, että naputtelu pistää energian liikkeelle tehokkaasti. Craigin mukaan kaikkien negatiivisten tunteiden syy on kehon energiajärjestelmän tukoksissa. Nämä tukokset voivat aiheuttaa myös fyysisiä oireita. Kun energia pääsee estoitta liikkumaan, fyysisetkin oireet häviävät.

 

Reiki -hoito

Mitä hoidossa tapahtuu?
-Sinä asetut hoitopöydälle mukavasti vaatteet päällä ja rentoudut. Minä kanavoin parantavaa energiaa asettamalla kädet kevyesti kehosi päälle eri kohtiin. Liikuskelen pöydän ympärillä, välillä voi olla hetkiä, että en kosketa sinua. Hoito kestää n. tunnin, aikaa käyntiin on hyvä varata 1,5h, jotta ehdimme hiukan myös keskustella alussa siitä, mihin haluat apua ja lopussa hoitokokemuksestasi.
Jos teen hoidon etänä, soitan sinulle hoitoajan alussa, keskustelemme hetken ja sitten suljen puhelimen, teen noin puolen tunnin energiahoidon, jonka aikana istuskelet tai makaat mukavasti ja rennosti omassa kodissasi (tai missä sitten oletkin), hoidon päätyttyä soitan sinulle uudelleen ja kuulen, mitä hoidon aikana koit ja havaitsit. Varaathan etähoidon ajaksi tilan ja varmistat, että saat olla rauhassa ja häiritsemättä.

Mihin tämä perustuu?
-Kaikki maailmankaikkeudessa on energiaa, tämän on tiede jo todistanut: Aineen pienin yksikkö on atomi, jossa ydintä kiertävät ionit, aineessa on siis jatkuva liike, joka voidaan havaita riittävästi mikroskoopilla suurentamalla. Morfisia kenttiä on myös tutkittu paljon, ne kuuluvat tähän samaan asiaan, asiat ja ajatukset kulkevat, vaikka välissä ei olekaan mitään fyysistä välinettä.
Reiki -energia on parantavaa ja tasapainottavaa, se toimii ihmisen energiakehossa, mutta myös fyysisessä kehossa. Minä avaan kanavan ja kanavoin energiaa, hoidon päätyttyä suljen kanavan. Reiki -energia ei siis toimi itsekseen, vaan vain tietoisen intention kautta. Jokainen reiki -hoitaja on käynyt läpi koulutuksen ja niihin liittyvät initaatiot, energeettiset vihkimykset, joissa oppilaat vihitään energioiden olemuksiin syvällisesti ja he saavat käyttöönsä symbolit, joiden avulla myös ohjataan energiaa. Minun käymäni koulutus on Advanced Reiki (Edistynyt Reiki), jossa yhdistyy kahdeksan eri Reiki -linjan opetukset, samoin kuin paljon esoteerista perimätietoa, joka auttaa mm. käyttämään hoitosymboleja voimakkaasti.

Voitko parantaa kaiken?
-Minä en paranna ketään, enkä mitään. Energia tekee kaiken. Se tasapainottaa ja usein auttaa esim. fyysisiin kipuihin ja oireisiin, myös mielentilaa voi rauhoittaa ja tasapainottaa reikillä. On kuitenkin asioita maailmankaikkeudessa, joihin ei ihminen voi puuttua, kuten esimerkiksi jonkun ihmisen kuoleman ajankohta. Reikillä voi helpottaa kipuja ja saattohoitaa, mutta ihmeparantumisia ei tapahdu, jollei se ole yksilön sielunkehityksen kannalta mahdollista. Reiki (kuten mikään muukaan hoito tai lääke) ei myöskään auta pitkään, jos jatkat itsellesi vahingollista toimintaa.

Kunpa olisit lähempänä!
-Reiki -hoitoja voi tehdä myös etänä. Sovimme hoitoajankohdan, jolloin soitan sinulle ajan aluksi, keskustelemme hetken tilanteestasi, sitten suljemme puhelun ja asetut rauhassa tuoliin tai makuulle omassa kodissasi tai muussa paikassa, jossa saat olla puolisen tuntia täysin rauhassa ja kenenkään häiritsemättä ja teen sinulle hoidon. Jälkeenpäin keskustelemme.

Miksi veloitat energiasta, se ei ole henkistä?
-Nimenomaan en veloita energiasta, vaan omasta ajastani. Maksan vuokraa hoitotilastani ja kuten kaikkien muidenkin, minunkin pitää elättää lapseni ja maksaa muutkin laskuni; sähkölaitos ei ota maksuvälineenä hyvää mieltä… Tämä on minun työni, tai yksi osa sitä. Olen käyttänyt paljon aikaani, voimavarojani ja rahaa kouluttautumiseeni, siksi olen ammattilainen. Olen tehnyt energiahoitoja yli 20 vuotta, Reiki -polkuni alkoi muutama vuosi sitten ja täytyy sanoa, että aivan uusia ulottuvuuksia olen saanut hoitoihini Reiki -koulutuksen myötä.
Lisäksi, maailmankaikkeuden lakien mukaan tasapainon pitää säilyä. Raha on vain vaihdon väline, kun minä teen sinulle hoidon, sinä annat minulle rahaa. Ennenaikaan esimerkiksi kyläsepälle vietiin jauhoja ja/tai vihanneksia ja saatiin hevoselle kengät, seppä teki saranat naapurin oviin ja sai laiduntaa lampaita naapurin pellolla ja niin edelleen. Nykyään, kun tavaraa on maailma täynnä ja kauppa kaupungissa lähellä, helpoin vaihdon väline on raha. Raha on sitä, millaiseksi itse sen miellät, jos ajattelet sitä pahana ja ahneuden ilmentymänä, se sinulle silloin onkin sitä. Jos ajattelet rahaa neutraalina vaihdon välineenä, silloin se on sitä.

 

NLP

Mitä kummaa tämä oikein on? 
Neurolingvistinen ohjelmointi (NeuroLinguistic Programming) on oikeastaan keinovalikoima, jonka amerikkalainen UCLA yliopiston kielitieteen apulaisprofessori John Grinder  on luonut matematiikan ja tietojenkäsittelyn opiskelija Richard Bandlerin kanssa. Bandler ja Grinder  tutkivat, analysoivat ja mallittivat systemaattisesti tunnettuja, erinomaisiksi kommunikoijiksi tiedettyjä 1970-luvun terapeutteja mm. nykyaikaisen hypnoterapian isähahmona tunnettua lääkäri Milton H. Ericksonia, perheterapeutti Virginia Satiria sekä hahmoterapian kehittäjää Fritz Perlsiä. He huomasivat pysyvänsä selittämään, miksi ja miten nämä eri alojen huippuosaajat saivat aikaan tuloksia, joihin muut eivät kyenneet.
Neurolingvistinen ohjelmointi (NLP) yhdistää psykologian, neurotieteen ja kielitieteen, ja pyrkii ymmärtämään ihmisen kognitiivisia prosesseja ja kielenkäyttöä. NLP:ssä korostetaan kielen ja mielen välistä vuorovaikutusta sekä ajattelun ja kielen välisiä yhteyksiä. Se hyödyntää myös hypnoosin ja suggestioiden voimaa muuttaakseen ihmisen käyttäytymistä ja ajattelutapoja. NLP:n perustana on ajatus siitä, että ihmisen mallintaminen ja oppiminen muiden menestyvien ihmisten käyttäytymisestä voi auttaa saavuttamaan omia tavoitteita. NLP:ssä käytetään erilaisia tekniikoita, kuten kielenkäytön analyysiä, mallinnusta ja visualisointia, auttamaan yksilöitä kehittämään parempaa kommunikaatiota ja itsensä kehittämistä.

Miten se toimii?
Neurolingvistinen ohjelmointi (NLP) on menetelmä, joka yhdistää psykologian, neurotieteen ja kielitieteen ja pyrkii ymmärtämään ihmisen kognitiivisia prosesseja ja kielenkäyttöä. NLP korostaa kielen ja mielen välistä vuorovaikutusta sekä ajattelun ja kielen välisiä yhteyksiä. NLP:n avulla voidaan kartoittaa ja tarvittaessa muuttaa subjektiivisen kokemuksen rakenteita, käyttäytymismalleja sekä vuorovaikutus- ja käyttäytymisprosesseja.
Se tarjoaa erilaisia toimintamalleja ja menetelmiä, joita voi soveltaa hyvin monilla eri aloilla suoritusten parantamiseksi. NLP perustuu siihen ajatukseen, että oppiminen menestyvien ihmisten käyttäytymisestä ja mallintaminen voi auttaa saavuttamaan omia tavoitteita.
Myös kehon asennolla on tutkitusti merkitystä siinä, miten ihminen näkee itsensä ja maailman.