EFT -tunnetyöskentely

Emotional Freedom Technique eli lyhyemmin EFT on naputtelutekniikka (englanniksi tapping), jonka avulla voidaan tehokkaasti avata kehon energiatukoksia ja tunnelukkoja. Tekniikan ehkä tunnetuimman kehittäjän Stanfordin yliopiston insinööri Gary Craigin mukaan ”Kaikkien negatiivisten tunteiden syy on häiriö kehon energiajärjestelmässä.” 
EFT on tavallaan akupunktion serkku, siinä vain ei käytetä neuloja, vaan naputellaan sormenpäillä kehon energiakanavien (meridiaanien) päätepisteitä. Naputtelu poistaa tukokset energiakanavissa ja energia pääsee jälleen kulkemaan, vapauttaen tukoksen aiheuttaneen tunnelukon. Nämä lukot voivat oireilla kehollisinakin oireina. 
Meridiaanit ja kehon energiajärjestelmät on tunnettu jo tuhansia vuosia kiinalaisessa lääketieteessä, länsimainen lääketiede on keskittynyt lähinnä kehon kemialliseen luonteeseen, eikä ole aivan viime vuosia lukuunottamatta ollut kiinnostunut kehon energiavirtauksista, mutta muutama teos aiheesta kuitenkin löytyy (ehkä enemmänkin, mutta nämä ovat suora lainaus G. Craigin kirjasta EFT – tunteiden vapautustekniikat):

  • Becker, Robert O. and Selden, Gary. The Body Electric. Morrow, NY, 1985
  • Becker, Robert O. Crosscurrents. Tarcher, NY, 1992
  • Burr, H.S. Blueprint for immortality: the electris patterns of life. Neville Spearman, London, 1972
  • Nordenström, B. Biologically closed electric circuits: clinical, experimental and theoretical evidence for an additional circulatory system. Nordic, Stockholm, 1983

EFT on oman kokemukseni mukaan tehokas, mutta ainakin itselläni huomattavasti tehokkaampi toisen tekemänä, kuin itsehoitona. Itsehoidolla voi kuitenkin huomattavasti tehostaa hoitoa hoitokertojen välillä. 
Hoidossa hoidettava istuu tuolilla ja hoitaja naputtelee sormenpäillä hoidettavan kehoa tietyistä pisteistä. Hoitoon kuuluu myös sanallistettua ohjeistusta ja hoidon edetessä hoidettava voi sanaistaa omia kokemuksiaan ja työstää prosessiaan myös sanallisesti ohjatusti.