MinustaKuvassa Sanna Seesvalo pitää kädessään valkoista orkideaa viherseinätaustaa vasten.
Kuvaaja: Marko Palojärvi.

Olen Sanna Seesvalo, ekspressiivisen taideterapian terapeutti, EFT -tunnetyöskentelyohjaaja ja reikihoitaja. Elettyä elämää on takanani reilut neljäkymmentä vuotta ja siihen on mahtunut monenlaista: yrittäjyyttä, kilpaurheilua, avioliitto, kaksi lasta, avioero, lemmikkejä, käsitöitä, taidetta, lukemista, opiskelua ja ennenkaikkea kasvua ihmisenä.
Omat rankat elämänkokemukseni ovat auttaneet oppimaan suhtautumista ihmisiin avoimesti ja tuomitsematta, koskaan ei voi tietää, mikä tarina toisella ihmisellä on takanaan. Olen myös havainnut, että ihmeitä tapahtuu, jos on valmis antamaan niiden tapahtua.
Olen aina tiennyt haluavani opettajaksi tai ohjaajaksi ja nyt olen elämässäni siinä vaiheessa, että työkalupakki alkaa olla koossa, pystyn jakamaan muillekin sitä tietotaitoa, jota olen vuosien varrella koonnut ja saanut.
Ekspressiivisen taideterapian perusajatus siitä, että ihminen itse tietää, mitä tarvitsee voidakseen paremmin, istuu minun ajatusmaailmaani paremmin kuin hyvin. Siihen sisäiseen tietoon vain pitää päästä käsiksi. Aina se ei ole helppoa kaikenlaisen arjen stressin ja tietotulvan takia. Siksi on hyvä ottaa aina aika ajoin hetki itselle ja kysyä: ”Mitä minulle kuuluu? Miten minä voin? Mihin olen menossa? Mihin haluan mennä?”
Ekspressiivisen taideterapian kehollinen ja aistinen lähestymistapa on hyvin tehokas, aina ei tarvitse ajatella ensiksi järjellä, vaan sanat tulevat selittämään vasta myöhemmin. Varmastikin moni luovia prosesseja tekevä ihminen tunnistaa sen, miten prosessi jossain kohtaa alkaa elää aivan omaa elämäänsä, se ei menekään niin, kuin alunperin tekijänä suunnitteli. Trust the Process, luota prosessiin (tämä on muuten kirjakin, kirjoittanut Shaun McNiff, yksi ekspressiivisen taideterapian syntyprosessin lähellä ollut tekijä), siitä tulee juuri sellainen, kuin siitä pitääkin tulla, kunhan osaa tekijänä antaa sen ilmentyä juuri sellaisena, kuin se ilmenee.
Elämä kantaa, kun vain uskaltaa luottaa siihen. Myös niiden raskaidenkin aikojen läpi, kun on keinoja, joilla tukea omaa resilienssiä.

Koskaan en kai valmiiksi ihmisenä tule, oppiminen on elämänpituinen prosessi. Onneksi.

Työtä auttamisen alalla:

Olen vuodesta 2014 lähtien ohjannut ekspressiivisen taideilmaisun ja Itsetuntoa isommaksi -kursseja Tampereen seudun työväenopistolla.
2018 aloin ottaa vastaan ekspressiiviseen taideterapiaan yksittäisasiakkaita ja siitä lähtien olen järjestänyt Ekspressiivisen taideterapian päivä -kokonaisuuksia.
2019 aloin hoitaa ihmisiä Reiki -hoidoilla.
2020 aloitin ensimmäisen ekspressiivisen taideterapian etäryhmän.
2021 ensimmäiset verkkokurssini julkaistiin.
Olen käyttänyt eteerisiä öljyjä jo yli 20 vuoden ajan ja olenkin DõTerra Wellness Advocate.


Koulutukseni:

Ekspressiivisen taideterapian ohjaaja 2014 Muurlan opisto (60op, koulutus on European Graduate Schoolin sertifioima)
Ratkaisukeskeinen EFT -tunnetyöskentelyohjaaja 2017
Reiki Practitioner 2019
Bach Flower Therapist 2020
NLP Practitioner 2021

Menossa olevat koulutukset:
Ekspressiivisen taideterapian terapeutti
NLP Master Practitioner
Hypnoosi
Reiki Master