Tässä artikkelissa kerron tunnusmerkkejä, miksi sinun kannattaisi hakeutua taideterapiaan. Taideterapialla tarkoitan tässä lähinnä ekspressiivistä taideterapiaa, vaikka joiltain osin teksti saattaa päteä myös muihin taideterapioihin.
Elämässä on suuria mullistuksia tai tapahtumia

Joskus elämä heittää haasteita niin paljon, että oma jaksaminen ja selviytymiskyky (resilienssi) ovat koetuksella tai voivat jopa loppua. Silloin on hyvä hakeutua jonkinlaisen avun tai tuen piiriin. Taideterapia auttaa käsittelemään tunteita ja tuntemuksia yksilölähtöisellä tavalla, ei ole olemassa mitään kaavaa tai askeleita 1-5 joita pitäisi suorittaa, vaan se, mikä ilmenee, on aina se, minkä kanssa on hyvä työskennellä. Taideterapiatyöskentely antaa myös mahdollisuuden työstää tunteita (ensisijaisesti) ilman puhetta (tai poeettisen puheen kautta), ilman loogisen järjen ja ajatuksen tason ylivoimaa, jolla me monesti myös itse sabotoimme itseämme ”järkeilemällä” asioita pienemmiksi, kuin miltä ne meistä tuntuvat.
Sinulla on selittämätön paha olo tai ahdistus, vaikka periaatteessa kaikki on hyvin

Taideterapiatyöskentely, erityisesti ekspressiivinen taideterapia, toimii aivan erilaisella tasolla, kuin looginen ajattelu. Niinpä kehollinen, aistinen työskentely vie aivan erilaisiin havaintoihin ja oivalluksiin, kuin puhuminen. Olen muuten itse todennut, miten käänteentekevä vaikutus ekspressiivisellä taideterapialla on ollut minuun verraten keskusteluterapioihin. Samaa kertovat myös asiakkaani ja ryhmiini osallistujat.
Taiteen tekeminen on myös symbolista, joka puhuttelee alitajuntaa ja silloin sieltä saattaa nousta pinnalle tiedostettaviksi asioita, joita loogisen puheen ja järkeilyn avulla ei olisi voinut koskaan saavuttaa.
Haluat lisätä luovuutta elämässäsi

Todella moni ryhmiini osallistuja on kertonut, miten on koulussa oppinut, ettei osaa piirtää/laulaa/tanssia. Kuitenkin elämän ja ihmisenkin yksi peruselementti on luovuus. Luovuudella on monenlaisia ilmenemismuotoja, mutta niiden keksiminen omasta päästä saattaa olla haastavaa, jos itsellä on sellainen käsitys, ettei ”osaa.” Moni osallistuja on kertonut, miten näkee arjessa asioita aivan eri tavalla, muotoja, värejä, valoja ja varjoja. Tästä tarkentuneesta havaintokyvystä käsin voi alkaa sitten itse luoda asioita.
Esimerkiksi saattaa huomata kotona jonkin nurkan, josta tapetti repsottaa, ja tulla tietoiseksi, että oikeastaan on aina inhonnut ko. tapettia, siispä on aika vaihtaa se! Ennen niin ”hyvät syyt” olla sitä vaihtamatta (”se on kallis,” ”ihan turhaa alkaa vaihtaa tapettia, kun tuo kuitenkin ajaa asiansa,” ”ei se ole suosikkini, mutta ihan ok kuitenkin”…) lentävät ikkunasta, kun luovuus ottaa vallan ja päättää laittaa tilalle jotakin itseä inspiroivaa.
Kärsit masennuksesta, (työ)uupumuksesta tms.
Masentuneena ajatukset usein jäävät kiertämään kehää. Ja vaikka mitä itseapukirjoja lukisit ja päättäisit toimia eri tavalla ja paremmin, saat ehkä aloitettua, mutta sitten uusi tapa jää, ja solahdat takaisin siihen vanhaan tuttuun ja turvalliseen. Lääkkeillä ja keskusteluterapioillakin on paikkansa, mutta ne eivät varsinaisesti muunna mitään. Ekspressiivisen taideterapian aistinen ja kehollinen työskentelytapa auttaa kuuntelemaan omaa kehoa ja omaa sisäistä viisautta, kääntymään sisäänpäin, sen sijaan, että yrittäisi täyttää ulkopuolelta tulevia vaatimuksia.
Et oikein tiedä, kuka olet ja mihin menossa elämässäsi

Joskus elämässä saattaa tulla tilanne, että jotakin muuttuu, joko ulkoisesti tai sisäisesti, mutta itse ei oikein ehdi mukaan. Esimerkiksi vanhemmaksi tuleminen saattaa olla sellainen kohta, jossa oma minuus voi herkästi hukkua, kun yhtäkkiä onkin pieni ihmisen taimi huolehdittavana ja itse vastuussa hänestä. Tai oman vanhemman tai perheenjäsenen sairaus tai kuolema voi keikauttaa vanhat tutut kuviot päälaelleen. Jollakulla tärkeän työn päättyminen saattaa viedä ison palasen identiteettiä.
Yksi ekspressiivisen taideterapian periaatteista on, että ihminen itse tietää mitä hän tarvitsee voidakseen paremmin, tähän tietoon vain pitää päästä käsiksi. Kehollinen ja aistinen työskentely auttaa juuri siinä ja ekspressiivinen taideterapia on yksi antoisimmista työskentelytavoista.
Olen ohjannut ekspressiivisen taideterapian kursseja ryhmille jo vuodesta 2014 alkaen ja otan myös vastaan yksilöasiakkaita.
Katso täältä ekspressiivisen taideterapian kurssini.
Kiitos, kun jaat eteenpäin!