Minusta

Olen Sanna Seesvalo, ekspressiivisen taideterapian terapeutti, EFT -tunnetyöskentelyohjaaja ja reikihoitaja. Elettyä elämää on takanani reilut neljäkymmentä vuotta ja siihen on mahtunut kaikenlaista: yrittäjyyttä, kilpaurheilua, avioliitto, kaksi lasta, avioero, lemmikkejä, käsitöitä, taidetta, lukemista, opiskelua ja ennenkaikkea kasvua ihmisenä.
Omat rankat elämänkokemukseni ovat auttaneet oppimaan suhtautumista ihmisiin avoimesti ja tuomitsematta, koskaan ei voi tietää, mikä tarina toisella ihmisellä on takanaan. Olen myös havainnut, että ihmeitä tapahtuu, jos on valmis antamaan niiden tapahtua. Olen aina tiennyt haluavani opettajaksi tai ohjaajaksi ja nyt olen elämässäni siinä vaiheessa, että työkalupakki alkaa olla koossa, pystyn jakamaan muillekin sitä tietotaitoa, jota olen vuosien varrella koonnut ja saanut.
Ekspressiivisen taideterapian perusajatus siitä, että ihminen itse tietää, mitä tarvitsee voidakseen paremmin, istuu minun ajatusmaailmaani paremmin kuin hyvin. Siihen tietoon vain pitää päästä käsiksi, aina se ei ole helppoa kaikenlaisen arjen stressin ja tietotulvan takia, siksi on hyvä ottaa hetki itselle ja kysyä aina aika ajoin: ”Mitä minulle kuuluu? Miten minä voin? Mihin olen menossa? Mihin haluan mennä?” Ekspressiivisen taideterapian kehollinen ja aistinen lähestymistapa on hyvin tehokas, aina ei tarvitse ajatella ensiksi järjellä, vaan sanat tulevat selittämään vasta myöhemmin. Varmastikin moni luovia prosesseja tekevä ihminen tunnistaa sen, miten prosessi jossain kohtaa alkaa elää aivan omaa elämäänsä, se ei menekään niin, kuin alunperin tekijänä suunnitteli. Trust the Process, luota prosessiin (tämä on muuten kirjakin, kirjoittanut Shaun McNiff, yksi ekspressiivisen taideterapian syntyprosessin lähellä ollut tekijä), siitä tulee juuri sellainen, kuin siitä pitääkin tulla, kunhan osaa tekijänä antaa sen ilmentyä juuri sellaisena, kuin se ilmenee. Elämä kantaa, kun vain uskaltaa luottaa siihen. Myös niiden raskaidenkin aikojen läpi.
Koskaan en kai valmiiksi ihmisenä tule, oppiminen on elämänpituinen prosessi. Onneksi.

Kuvassa Sanna Seesvalo pitää kädessään valkoista orkideaa viherseinätaustaa vasten.
Kuva otti Marko Palojärvi.